Her yıl Arnavutköy’ün farklı bir köyünde kutlanan 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü bu yıl Sazlıbosna Mahallesi’nde kutlandı. Son sistem tarım araçlarının sergilendiği köy meydanındaki kutlama coşkulu bir şekilde geçti.
Dünya Çiftçiler Günü Programına, İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Önal, Arnavutköy Kaymakamı Kasım Fikret Dayıoğlu, Arnavutköy Belediye Başkanı A. Haşim Baltacı, İstanbul Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül, Arnavutköy Ziraat Odası Başkanı Halil Şenel, Arnavutköy Garnizon Komutanı, Arnavutköy Ak parti İlçe Başkanı Ercan Üner, Arnavutköy Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Mustafa Keskin, Arnavutköy Belediye Başkan yardımcıları Kemal Aygenli, Turgut Baran, Arnavutköy İlçe Tarım Müdürü Mürsel Varan, Arnavutköy İlçe müftüsü Bahri Şamat, Arnavutköy ilçe daire amirleri, Arnavutköy Boyalık Mahalle Muhtarı Tahsin Özdil, Arnavutköy Baklalı Mahalle Muhtarı Selim Şen, Arnavutköy Yeşilbayır Mahalle Muhtarı Bülent Özenç, Arnavutköy Ömerli Mahalle Muhtarı Selçuk Öztürk, Arnavutköy Rubader Başkanı Mustafa Vural, Arnavutköy Sazlıbosna Mahallesi Camii İmamı Hüseyin Kamil Çelebi, Sazlıbosna mahalle sakinleri katıldı.
Arnavutköy Ziraat Odası ve İstanbul İl Gıda Tarım ve Hayvancılığı Müdürlüğü tarafından bu yıl 6.’sı düzenlenen Geleneksel 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü kutlamalarının açılış konuşmasını yapan Sazlıbosna Mahallesi Muhtarı Oktay Teke çiftçiliğin öneminden bahsetti. Teke, “Toprağı ekerek ona değer katan tüm çiftçilerin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü kutluyorum. Uluslararası tarım üreticileri federasyonunun kuruluş günü olan 14 Mayıs yalnız bizde değil, kuruluşa üye olan bütün ülkelerde dünya çiftçiler günü olarak kutlanmaktadır. Çiftçi, geçimini toprağı ekerek sağlayan kimsedir. Tarım nüfusunun ağırlıklı olduğu ülkemizde geçimini topraktan sağlayan çiftçiler 4 mevsim üretim yaparak sofralarımıza gelen besin emek zincirini oluşturmaktadır. Toprağı ekerek ona değer katan tüm çiftçilerimizin dünya çiftçiler gününü ve toprak bayramını kutlarım.”dedi.
Genç çiftçiye 30 bin lira
Teke’nin konuşmasının ardından söz alan Arnavutköy Ziraat Odası Başkanı Halil Şenel, Arnavutköy’ün tarım ve hayvancılık bakımından İstanbul’un 39 ilçesi arasında önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çekti. “Arnavutköy’de çiftçilik yapılamadığını düşünenler var. Hâlbuki çiftçiliğin hası Arnavutköy’de yapılıyor” diyen Şenel, şöyle konuştu: “Çiftçi ile devlet teşkilatı arasındaki otomasyonu sağlamaya çalışıyoruz. Mantar yetiştiriciliği konusunda ciddi bir çalışma var. Genç çiftçilere 30 bin lira karşılıksız kredi verilmesi planlanıyor. Böylelikle de üretime de katkı sunacağız” dedi.
Baltacı; Turizmin merkeziyiz
Arnavutköy Belediye Başkanı Ahmet Haşim Baltacı da yaptığı konuşmada Arnavutköy’ün İstanbul’un yarını olan bir ilçe konumunda olduğuna vurgu yaparak, “Arnavutköy bir yandan İstanbul’un yarını, diğer yandan çok bilinmese de hayvancılığın ve çiftçiliğin etkin olduğu bir ilçe. İstanbul’a bu kadar yakın ama bir yandan da Sazlıbosna mahallemiz gibi birçok mahallemiz de Anadolu’nun ve Trakya’nın köylerinde yaşanan doğallığa ulaşabileceğiniz bir ilçe. Özellikle yaz aylarında günübirlik turizmin merkezi durumundayız. Tüm çiftçilerimiz ve hayvancılarımız için bereketli bir yıl olmasını diliyorum” dedi.
Aygül ; 1 santim toprak oluşumu için bin yıl
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül de toprağın önemine dikkat çekti. Aygül, “Toprak bizim için en değerli varlıktır. Toprağı korumak da bizim en temel vazifelerimizdendir. Toprağı yanlış kullanıma dair korumanın yanı sıra amacına uygun kullanma zorunluluğumuz vardır. Eğer toprağı ekip biçmez ve tarımsal koruma yapmaz isek, başka ülkelerin pazarı haline geliriz. Topraklarımızın kıymetini iyi bilmemiz gerekiyor. 1 santim derinlikte toprak oluşumu için 200 yıl ile bin yıl arasında zaman geçmektedir. Tarım yapabilmek için minimum 40 santim derinlikte bir toprağa ihtiyaç duyduğumuzu düşünürsek, toprağı korumanın önemini de fark etmiş oluruz” şeklinde konuştu.
Hızlı Nüfus Artışına Dikkat Çekti
“Bir taraftan hayvansal üretimin artırılması diğer taraftan da bitkisel üretimin artırılması devletin desteğinin artması ile gerçekleşeceğini ifade eden Arnavutköy Kaymakamı Kasım Fikret Dayıoğlu,
“Devletimiz gerek eğitim çalışmaları olsun, gerek maddi destek ve gerekse ürünlerin satışı için Pazar ortamı sağlamak için açılıyor. Dünyada artan nüfus göz önüne alındığında üretimin de birim alanda artması gerekiyor. 8 milyarlık dünyada ürün kalitesi ile ürün miktarının artması gerekmektedir. Bu manada alın terlerini toprakla bütünleştiren tüm çiftçilerimizi tebrik ediyor ve günlerini kutluyorum” dedi.
Önal; İstanbul heba edilmesin
Protokol konuşmalarının sonuncusunu İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Önal yaptı. Önal “çocukluğunun ve meslek hayatının büyük bir kısmının kırsal kesimlerde geçtiğini” söyleyerek toprağın öneminin farkında olduğunu ifade etti. İstanbul’da müthiş bir nüfus baskısı olduğuna da dikkat çeken Önal; “Göçle gelen her vatandaşımız İstanbul’a yerleşmek ve konut yapmak istiyor. Bu baskı ile mücadele ederken kamu kurumlarımızın taleplerini dahi geri çevirdiğimiz oluyor. Yatırımlar yapılsın ancak yatırımlar tüm ülkeye katkı sağlıyorsa izin verilsin. İmarsız yapılaşmalar, toplu konutlar için İstanbul’un toprağı heba edilmemelidir. İstanbul’un hemen yakınındaki bu topraklar çok değerlidir. Biz yöneticilere çok görevler düşüyor. Toprağımızı koruma ve doğru kullanımı konusunda tüm idarecilerimize büyük görevler düşüyor. İşte bizler bu görevleri layıkıyla yaptığımız sürece halkımız ve çiftçilerimiz daha rahat olacak, geleceğimiz daha aydınlık olacaktır” dedi.
En güzel buzağı
Protokol konuşmasının ardından folklor gösterileri yapıldı. Sazlıbosna İlkokulu öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşen çeşitli yarışmaların yanı sıra müzik dinletisi gerçekleştirildi. Buzağı yetiştirenlerin katıldığı en güzel buzağı yarışmasının hemen ardından aktivitelerde derece yapanlara protokol üyelerince ödülleri takdim edildi. Kutlamaların ardından köy meydanına kurulan sofralarda yöresel yemekler ikram edildi.
© 2020 Kent Havadis Gazetesi Tüm hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır