Arnavutköy Belediye Meclisi Aralık ayı toplantısının birinci birleşim birinci oturumunda Milliyetçi Hareket Partisi Arnavutköy Meclis Üyeleri Recai Koç, Muharrem Yaman ve Mehmet Akman bölgedeki amatör spor kulüplerine nakdi yardım yapılması ve Kur’an Kursları’nda ve camilerde acı olaylar yaşanmaması için denetlenip denetlenmediği ile ilgili önerge verdi.
Arnavutköy’deki Spor kulüplerine ayni ve nakdi yardım yapılması hakkında hakkın da soru önergesi veren MHP’li meclis üyeleri önergede; “Arnavutköy hızla büyüyor ve gelişiyor iken hali ile ilçemizde yaşayan insanlarımızın da sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlere olan ihtiyacı hızla artmaktadır. Özellikle ilçedeki genç nüfus oranının hızla artması bölgedeki genç nüfusun kötü alışkanlıklara bulaşması tehlikesini de beraberinde getirmektedir. Bu durum bölgedeki genç nüfusun kötü alışkanlıklardan uzak tutulması adına belediyemizin de çalışmalar yapmasını elzem kılmaktadır. Bu çalışmalardan birisi de sportif faaliyetlere destek olmaktır. “5393 Sayılı Belediye Kanununun 14 /b maddesi ‘Belediye, mahalli müşterek nitelikte olmak şartıyla gerektiğinde, sporu teşvik etmek amacıyla gençlere spor malzemesi verir, amatör spor kulüplerine ayni ve nakdi yardım yapar ve gerekli desteği sağlar, her türlü amatör spor karşılaşmaları düzenler, yurt içi ve yurt dışı müsabakalarda üstün başarı gösteren veya derece alan öğrencilere, sporculara, teknik yöneticilere ve antrenörlere belediye meclisi kararıyla ödül verebilir. Sporu teşvik etmek amacıyla yapacakları nakdi yardım, bir önceki yıl genel bütçe vergi gelirlerinden belediyeleri için tahakkuk eden miktarın; büyükşehir belediyeleri için binde yedisini, diğer belediyeler için binde on ikisini geçemez.” şeklindedir. Hepimizin de bildiği üzere bölgemizde faaliyet gösteren 11 tane amatör spor kulübümüz vardır. Bunların içerisinde Arnavutköy Belediyespor Kulübüne belediyemizin ayni ve nakdi yardım yaptığı tarafımızın malumudur” denildi.
Önerge de sorular yöneltildi;
Yukarıda arz edilen ve açıklanan konular için belediye bünyesinde gereğinin yapılarak tarafımıza yazılı olarak bilgi verilmesini ve önergemizin başkanlık makamına havalesini arz ve talep ederiz.
Kur’an Kursları ve camilerin denetimi
MHP’li meclis üyeleri Kur’an Kursları’nda ve camilerde acı olaylar yaşanmaması için denetlenip denetlenmediği ile ilgili verdiği önergede ise; Hepimizin de bildiği ve medyadan takip ettiği üzere Adana’nın Aladağ İlçesinde kuran kursu olarak da faaliyet gösteren Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olmakla birlikte bir cemaat bünyesinde faaliyet gösteren kız öğrenci yurdunda yangın meydana gelmiş ve bu yangın neticesinde 12-15 yaşlarındaki 12 kız kardeşimiz yanarak vefat etmiştir. Öncelikle bu olay nedeni ile vefat eden kız kardeşlerimize Allah’tan rahmet kederli ailelerine başsağlığı diliyoruz. Her şey tabiî ki takdiri ilahi ile meydana gelmektedir. Ancak bu olayın meydana gelmesinde devletin yönetici kurumlarının denetim ve gözetim eksikliği yok mudur? Biz olduğunu düşünmekteyiz ve devletin denetim görevini yerine getirmeyen ve kızlarımızın diri diri yanmasına sebep olan yönetici kişilerle cahiliye devrinde kızlarını diri diri toprağa gömen bir babanın farkı olmadığı kanaatindeyiz. Kısacası insanların topluca ibadetini yaptığı camilerimiz ve topluca dinini öğrendiği Kur’an kurslarımız zaruri bir ihtiyaç olmakla birlikte gelişi güzel şekilde yapılamayacak kadar önem ve değer arz eden yapılardır. Gerek ibadethaneler, gerek Kur’an kursları İmar Mevzuatının ve Belediyelerin İmar denetiminin dışında yapılar değildir. Bu insan güvenliği için elzemdir.
Kanunla belirtilmiştir
3194 Sayılı İmar Kanunun Yapı Ruhsatını düzenleyen 21. maddesi “Bu kanun kapsamına giren bütün yapılar için 26’ ıncı maddede belirtilen istisna dışında belediye veya valiliklerden veya yeminli serbest mimarlık ve mühendislik bürolarından yapı ruhsatiyesi alınması mecburidir” şeklindedir. Aynı kanunun 26.Maddesi ise “Kamu kurum ve kuruşlarınca yapılacak veya yaptırılacak yapılara, imar planlarında o maksada tahsisi edilmiş olmak, plan ve mevzuata aykırı olmamak üzere mimari, statik, tesisat ve her türlü fenni mesuliyeti bu kamu kurum ve kuruluşlarınca üstlenilebilmesi ve mülkiyetin belgelenmesi kaydıyla avan projeye göre ruhsat verilir. Devletin güvenlik ve emniyeti ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin harekat ve savunması bakımından gizlilik arz eden yapılara; belediyeden alınan imar durumuna, kat nizamı, cephe hattı, inşaat derinliği ve toplam inşaat metrekaresine uyularak projelerin kurumcularına tasdik edildiği, statik ve tesisat sorumluluğunun kurumlarına ait olduğunun ilgili belediyesine veya valiliklere yazı ile bildirildiği taktirde, 22’nci maddede sayılan belgeler aranmadan yapı ruhsatı verilir” şeklindedir. Aynı kanunun 27.Maddesi ise, “Ruhsata tabi olmama yapı sahibini ve fenni mesulünü imar planına ve mevzuata aykırı yapı yapma mesuliyetinden ve mükellefiyetinden kurtaramaz.” şeklindedir.
Yani kanunun ilgili maddelerinden şunu anlamaktayız ki hiçbir yapı İmar Mevzuatının dışında tutulamaz ve projesiz yapılamayacağı gibi denetim dışı da değildir. Hal böyle iken Arnavutköy’de de bu tür olayların yaşanmaması adına aşağıdaki sorularımızın cevaplandırılmasını talep ediyoruz.
Kur’an Kursları ve camiler ile ilgili şu sorular yöneltildi;
Yukarıda arz edilen ve açıklanan konular için belediye bünyesinde gereğinin yapılarak tarafımıza yazılı olarak bilgi verilmesini ve önergemizin başkanlık makamına havalesini arz ve talep ederiz” denildi.
Başkanlık makamına havale edildi
Arnavutköy Belediyesi Meclis Başkanlığına verilen önergeler başkanlık makamına havale edilmesi için oylamaya sundu. Önergeler oy birliği ile başkanlık makamına havale edildi.
© 2020 Kent Havadis Gazetesi Tüm hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır